A kilátó története

 

Szent István jubileumi év alkalmából, Devecser országgyűlési képviselője, Scandl Károly ny. államtitkár szorgalmazására, az országos program része lett a somlói Szent István-kilátó építtetése.

A tervezéssel Medgyasszay István mérnököt bízták meg. Ő építette az első szecessziós vasbeton színházépületet Veszprémben, majd a múzeum építésével is megbízták. Ezek az első épületek pályafutásában, amik sikert, ismertséget szereztek a mesternek. Legjellemzőbb stílusára, hogy a vasbetonszerkezetet ötvözi a népi építészet elemével.

A hegy bazaltköveiből épült teraszos tornyot is Medgyasszay István tervezte. 1938 május elején kezdődött a 12 m magas torony építése, Fa László építészmérnök vezetésével. Alul gondnoki lakásból és egy tágas turistateremből áll. Innen lehet csigalépcsőn a toronyba felmenni. Ugyanez év július 31-én, közel tízezer ember előtt József főherceg adta át a "hűség tornyát" a devecseri plébánosnak, Nováky Lajosnak, aki a Somlói Nagybizottság igazgatója volt.

A rendszerváltást követően Doba község kapta tulajdonba a kilátót. Jógazdaként 2010-ben kicseréltette a toronyba vezető lépcsőt, az eredeti mására.